01 de setembre 2010

Somnotícia entrevista en Santiago Espot

http://somnoticia.cat/2010/09/01/santiago-espot-en-aquests-moments-forca-catalunya-restara-com-suissa/

Santiago Espot, durant la presentació, l'any passat, de Força Catalunya

SOMNOTÍCIA ENTREVISTA SANTIAGO ESPOT

Santiago Espot, President Executiu de Catalunya Acció i promotor de Força Catalunya, qualifica d’”irresponsabilitat” la manca d’acord entre Carretero i Laporta, i afirma que, de moment, es mantindrà neutral i no prendrà partit per cap d’aquestes opcions. També augura un futur negre per Reagrupament i Solidaritat si fracassen en les eleccions de la tardor.

Carretero i Laporta no han arribat a cap acord, i els diversos grups independentistes estan prenent partit. Què faran Catalunya Acció i Força Catalunya?
Davant d’aquest acte d’irresponsabilitat dels dos actors més importants, i només cal veure les reaccions que ha originat en el món independentista, prendre partit resulta molt difícil. Puc dir a hores d’ara que els plantejaments no s’ajusten a la demanda. En aquests moments Força Catalunya restarà com Suïssa, neutral. Les coses poden canviar, però.

Què és el que ha fet impossible l’acord entre Reagrupament i Solidaritat?
Els mateixos problemes de confecció de llistes dels partits tradicionals, i pel control del grup parlamentari després de les eleccions. S’han encallat en els mateixos problemes dels partits tradicionals.

Potser algú no ha volgut l’acord?
Jo crec que l’acord no es vol. Crec que no hi ha hagut cap voluntat d’acord per part d’uns i altres. S’haguessin pogut trobar punts en comú. Tot i així em defineixo com a desconeixedor d’aquestes negociacions. També poden haver-hi recels i desconfiança, i també incapacitat política.

Però Força Catalunya, ideològicament parlant, se sent més proper a uns o als altres?
La ideologia de Solidaritat no la sé. Hi ha un punt que és el de la proclamació de la independència. No li conec cap programa polític, no sé ni si existeix. Respecte de Reagrupament, van el·laborar un programa i una Constitució. Ideològicament no hi ha diferències. Bé, només n’hi ha una. Per a nosaltres la independència no és el fi, sinó el mitjà per a la regeneració política i nacional, perquè la llengua assoleixi l’estatus que li correspon, perquè l’esperit català sigui lliure i no esclau. El nostre objectiu no és la independència, sinó posar Catalunya al lloc on li correspon dins les nacions lliures del món.

Què li sembla que Uriel Bertran i López Tena s’erigeixin en els encapçaladors de la proclamació de la independència quan fa poc ho descartaven?
Hom pot erigir-se, però el lideratge li dóna el poble. És el poble qui erigeix els líders de l’independentisme. Em sembla lícit que es postulin, i si està refrendat per la voluntat popular, doncs visca!

La divisió pot fer que l’independentisme quedi fora del Parlament?
L’independentisme en teoria hi és. Però bé. Nosaltres ja veníem advertint des de fa un any i mig, quan vam presentar Força Catalunya davant de quatre-centes persones, que s’havia de plantejar d’anar cap a la formació d’una nova força electoral independentista per canalitzar el sentiment independentista creixent. S’havia de plantejar amb temps, i més quan es ve de l’extraparlamentarisme. Ens van dir que era molt difícil, que CiU podia girar cap a l’independentisme i que Esquerra des de dins ja farien que anés pel bon camí. I ara ens trobem a dos mesos de les eleccions i encara s’estan constituint llistes, candidatures, aliances… Les presses mai no són bones aliades per unes eleccions. Això no arribarà a bon port. No se’ns va fer cas, doncs molt bé.

Si no s’obtenen diputats, quin és el futur de Reagrupament i Solidaritat?
Un futur ben negre. Són dos projectes nascuts amb una fita molt clara, les eleccions de la tardor. Catalunya Acció, en canvi, va nèixer amb una idea molt clars, la independència per al 2014. Ens deien sonats, i ara la gent fins i tot la vol abans. Força Catalunya, l’instrument electoral de Catalunya Acció, no va néixer amb un objectiu d’unes eleccions determinades. El nostre futur està garantit. El seu cas és diferent. Si no obtenen diputats veig molt difícil que es pugui remuntar.

Ni oblidem ni perdonem

Etiquetes