10 d’octubre 2013

Comunicat: 12 d’octubre, robatori i espoliació sense límits

12 D’OCTUBRE, ROBATORI I ESPOLIACIÓ SENSE LIMITS

Els espanyols ens tornen a marejar amb el seu “Dia de la Hispanidad”, hi ho celebren tant cofois com si fos una gran gesta.

De fet la gesta va consistir en apropiar-se del que va aconseguir l’almirall català Joan Cristòfol Colom, amb naus i tripulacions catalanes, sortint de les nostres costes (de Pals d’Empordà) i amb finançament català: la Descoberta més gran de la Història mundial, un Nou Món que inicialment es va anomenar Les Índies Occidentals i ara es coneix com a Continent Americà.

Una gesta comparable a l’arribada de l’home a la Lluna i que va venir seguida d’una conquesta que també s’atribueixen, però que estudis recents comencen a desmentir i aviat es demostrarà que la van fer expedicionaris catalans, de punta a punta del continent.

Sí que se’ls pot atribuir la colonització d’aquelles terres i l’espoliació absoluta a què les van sotmetre, sense tenir en compte el nombre de vides humanes que això pogués suposar.

mapa_americacat_1 Només ens hem de fixar en alguns detalls que els censors de Felip II (durant la segona meitat del segle XVI) es van descuidar de retocar en els arxius oficials. Citar només els dos més evidents:

1. El dibuix de la “Villa de Palos” que correspon exactament a la de Pals i és perfectament constatable avui dia perquè conserva intacte el seu perfil medieval.

2. Els tres dies que la primera expedició colombina va trigar, en tornar del primer viatge, per recórrer la distància entre Sevilla (suposat lloc de desembarcament) i Barcelona , on els van rebre ses Catòliques Majestats, i això després que la comitiva fes nit al monestir de Sant Jeroni de La Murtra de Badalona.

Només pensant per un moment en com eren les comunicacions al segle XV ja es fa evident el descuit que van tenir els censors. Però amb la feina ingent que deurien tenir a retocar, amagar, destruir i modificar tanta informació és normal que se’ls acabessin passant per alt alguns detalls.

Tot això es va fer per tal que l’apropiació d’aquests territoris catalans i les seves riqueses no es digués en el futur que havia estat un robatori. I és que Felip II necessitava molts cèntims per a guerrejar amb tothom i tot i així, les seves arques, van fer fallida dues vegades. Als seus imperials hereus els va semblar que quedava prou bé dir que posseïen (i després que havien posseït) un imperi on no es ponia el sol, com si l’haguessin conquerit ells.

Nosaltres ja sabem que els espanyols, si es tracta de robar i espoliar, són uns mestres, i pel que fa a canviar la història el mateix. De fet s’hi dediquen des de fa segles i principalment a costa nostra.

I no cal dir que encara es permeten de dir que som nosaltres els qui la volem canviar.

El que volem és que parin de robar, d’espoliar, de mentir i de presumir del que no és seu.

Ni oblidem ni perdonem

Etiquetes